Το τσιγάρο καίει τον ύπνο

Οι καπνιστές συνηθίζουν να υποστηρίζουν πως το τσιγάρο είναι απόλαυση. Φαίνεται όμως πως θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ αυτής της απόλαυσης και μιας άλλης σίγουρης και κοινής για όλους, του ύπνου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με Γερμανούς επιστήμονες, το κάπνισμα ισούται με λιγότερες και χαμηλής ποιότητας ώρες ύπνου. Όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου, το 17% των καπνιστών κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ και το 28% ανέφεραν διαταραχές κατά τον ύπνο τους. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους μη καπνιστές ήταν μόλις 7% και 19%.

Αν και οι καπνιστές έχουν και άλλες «κακές» συνήθειες που επηρεάζουν τον ύπνο τους, όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι και η νικοτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον ανεπαρκή ύπνο, καθώς διεγείρει τον οργανισμό. «Αν κάποιος καπνίζει και δυσκολεύεται να κοιμηθεί, έχει ακόμα ένα λόγο να το κόψει», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Στέφαν Κορς.

Παλαιότερες έρευνες έχουν συσχετίσει τον ελλιπή ή κακό ύπνο με άλλα προβλήματα υγείας, όπως την παχυσαρκία, το διαβήτη και την καρδιοπάθεια.

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία στο site μας και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ιστοσελίδα μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» συμφωνείτε με τη χρήση της πολιτικής μας.