Τύποι στρωμάτων ύπνου και πλεονεκτήματα

Στην αγορά θα βρείτε δύο είδη στρωμάτων ύπνου. Τα στρώματα ύπνου που περιέχουν ελατήρια και τα στρώματα χωρίς ελατήρια.

Τα στρώματα με ελατήρια είναι τα παραδοσιακά στρώματα που κυκλοφορούν για πάνω από 50 χρόνια τώρα, ενώ ακόμη και σήμερα, στην πιο εξελιγμένη τους μορφή, κυριαρχούν στην αγορά.

Στον αντίποδα έχουμε την κατηγορία στρωμάτων, τα οποία δεν περιέχουν καθόλου ελατήρια, αλλά συνήθως αποτελούνται από αφρώδες υλικά. Έχουν και αυτά εξελιχθεί στην πορεία, με την ανακάλυψη νέων υλικών που μπορούν να προσφέρουν τη σωστή στήριξη στο σώμα. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΎΠΝΟΥ ΜΕ ΕΛΑΤΗΡΙΑ

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς, αλλά ούτε και το ότι οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής στρωμάτων παγκοσμίως επιλέγουν να χρησιμοποιούν ελατήρια στα στρώματά τους.

Τα στρώματα με ελατήρια έχουν διαχρονικά αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν τη κατάλληλη στήριξη στη σπονδυλική στήλη ενώ, συνδυασμένα με τα κατάλληλα υλικά, αγκαλιάζουν το σώμα ώστε η πίεση που ασκείται στα διάφορα σημεία να είναι ομοιόμορφη.

Υπάρχουν δύο υποκατηγορίες στρωμάτων ύπνου με ελατήρια, οι οποίες μπορούν να χωριστούν με βάση το είδος των ελατηρίων που χρησιμοποιούνται σε αυτά: Ανοικτού τύπου (Bonnell) και Pocketed.

ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΑΤΗΡΙΑ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (BONNELL)

Είναι στρώματα με σκληρά ελατήρια συνήθως, τα οποία είναι τοποθετημένα σε σειρές ενωμένα με ένα ελικοειδές σύρμα πάνω και κάτω, έχοντας επίσης μια επιπρόσθετη ατσάλινη ράβδο στην περίμετρο και στις δύο πλευρές που ενισχύει τις άκριες, δίνει σταθερότητα και βοηθά το στρώμα να κρατάει το σχήμα του. Τα περισσότερα διαθέτουν περιμετρικά ενισχύσεις που εξασφαλίζουν περισσότερη ανθεκτικότητα στις άκριες.

Η σκληρότητα εξαρτάται από το πάχος του σύρματος, το μέγεθος και την πυκνότητα των ελατηρίων. Πάνω και κάτω από τα ελατήρια τοποθετούνται υλικά, όπως μονωτικές βάτες, βαμβακερές/μάλλινες ή πολυεστερικές βάτες και αφρώδη υλικά.

Τέλος, το στρώμα συμπληρώνεται εξωτερικά από ειδικό ύφασμα σε διάφορες ποιότητες και σχέδια. Η διαφορετικότητα των ελατηρίων, των υλικών και οι συνδυασμοί μεταξύ τους, δημιουργούν τις διαφορετικές ποιότητες στρωμάτων και προσδιορίζουν τον βαθμό ανατομικότητας του στρώματος.

Πλεονεκτήματα

-Έχουν το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα υπόλοιπα στρώματα της αγοράς.
-Λόγω της σκληρότητάς τους προσφέρουν στήριξη στη σπονδυλική στήλη ακόμη και σε εξαιρετικά υπέρβαρα άτομα.
-Είναι λιγότερο εύκαμπτα και έτσι διευκολύνεται η περιστροφή του στρώματος

Ιδανικό για

-Άτομα που θέλουν μια φθηνή επιλογή.
-Άτομα που αρέσκονται στα πιο σκληρά στρώματα.
Μη μόνιμη χρήση, καθώς λόγω της τιμής τους μπορούν πιο εύκολα να αντικατασταθούν.

ΣΤΡΩΜΑ ΜΕ ΕΛΑΤΗΡΙΑ POCKET

Τα ελατήρια pocketed, σε αντίθεση με τα Bonnell, δεν είναι ενωμένα μεταξύ τους, αλλά σε σειρές μέσα σε υφασμάτινες «τσέπες» (γι’ αυτό άλλωστε ονομάστηκαν έτσι). Είναι πιο μικρά και πιο μαλακά, ενώ σ’ ένα στρώμα μπορεί να υπάρχουν από 750 έως και 3.000 (240-1000 ελατήρια ανά τετραγωνικό μέτρο), αναλόγως μεγέθους και είδους ελατηρίων, 2,5-7,5 φορές περισσότερα ελατήρια απ’ ό,τι στα ανοικτού τύπου.

Όσο πιο πολλά τα ελατήρια, τόσο καλύτερα το στρώμα ανταποκρίνεται στο σώμα και τις κινήσεις σας, καθώς αναλογούν περισσότερα ελατήρια στην επιφάνεια που χρησιμοποιείται. Πάνω και κάτω τοποθετούνται μονωτικές και βαμβακερές βάτες, καθώς και άλλα υψηλής ποιότητας αφρώδη υλικά (όπως φύλλα latex, memory και foam), τα οποία επίσης βοηθούν το στρώμα να αγκαλιάζει το σώμα σας.

Πλεονεκτήματα

-Τα Pocketed ελατήρια είναι πιο εύπλαστα και ανταποκρίνονται ευκολότερα στις κινήσεις του σώματός σας.
-Η πίεση που δέχεται η πλάτη σας διαφέρει από σημείο σε σημείο και είναι ανάλογη με τη δύναμη της πίεσης του σώματός σας προς το στρώμα, προσφέροντας περισσότερη άνεση στον ύπνο.
-Το ένα άτομο επηρεάζει λιγότερο ή και καθόλου μερικές φορές το άλλο όταν γυρίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μειονεκτήματα

-Άτομα που προτιμούν δυνατή στήριξη στη σπονδυλική στήλη, ίσως να βρουν τα στρώματα με Pocketed springs μαλακά.
-Λόγω της ποιότητας και ποσότητας των υλικών είναι συνήθως πιο βαριά και πιο δύσκολο να τα γυρίσετε.

Ιδανικό για

-Άτομα που δίνουν περισσότερη σημασία στην άνεση και την ξεκούραση και μπορούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω.
-Για δύο άτομα διαφορετικού βάρους, καθώς το ένα δεν θα επηρεάζει το άλλο τόσο πολύ.
-Εξαιτίας των περισσότερων ελατηρίων, τα στρώματα με ελατήρια Pocketed είναι πολύ πιο ανθεκτικά από τα συνηθισμένα ελατήρια.

ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΎΠΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΤΗΡΙΑ

Τα στρώματα χωρίς ελατήρια χωρίζονται, επίσης, σε υποκατηγορίες: Στρώματα memory foam, με latex και με σφουγγάρι.

Θα τα βρείτε και αυτά σε διάφορους τύπους ανάλογα με την πυκνότητα του υλικού, το ύψος και τους συνδυασμούς στις διάφορες στρώσεις. Συνήθως τα στρώματα με σφουγγάρι χρησιμοποιούνται σαν απλή και φθηνή λύση, με memory foam σαν μια πιο τεχνολογική λύση και σαν πιο υγιεινή με latex.

Δεν είναι πολύ εύκολη η αναγνώριση της ποιότητας του υλικού, γι’ αυτό όπως και στα άλλα στρώματα θα ήταν καλό να ζητάτε να ενημερώνεστε ή και να βλέπετε το περιεχόμενο σε τομή.

MEMORY FOAM

Το memory foam είναι ένα υλικό, το οποίο αναπτύχθηκε το 1966 από τη NASA με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας σε προσκρούσεις αεροσκαφών. Αποτελείται από δισεκατομμύρια viscoelastic κύτταρα που ανταποκρίνονται στη θερμοκρασία και το βάρος σας.

Το κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι ότι αργεί να επανέλθει στο σχήμα του, αφότου του εξασκηθεί κάποια πίεση και ότι επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία του σώματος και του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται memory foam, καθώς κρατά στη «μνήμη» του το σχήμα που του εξάσκησε πίεση.

Προσφέρεται σε ελάχιστους τύπους και η ποιότητά του εξαρτάται κυρίως από την πυκνότητα του υλικού. Συνήθως τα στρώματα με memory foam χρησιμοποιούνται από τη μια πλευρά μόνο.

Πλεονεκτήματα

-Όταν είναι ζεστό, παίρνει το καλούπι του σώματός σας και απορροφά το βάρος σας, μειώνοντας την πίεση στις αρθρώσεις σας.
-Η αίσθηση είναι η ίδια σε κάθε σημείο πίεσης του σώματος.
-Είναι συνήθως πυκνότερο από ένα συνηθισμένο στρώμα αφρού. Συχνά είναι ένας καλός συμβιβασμός μεταξύ της άνεσης ενός μαλακού στρώματος και της υποστήριξης μιας σταθερής βάσης.

Μειονεκτήματα

-Καθώς βυθίζεστε στον αφρό, μπορεί να το αισθανθείτε πολύ «κοντά» στο σώμα σας, που αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ζεσταθείτε αρκετά ή να νιώσετε άβολα.
-Λόγω της σύνθεσης του υλικού (polyurethane foam) μπορεί να θεωρηθεί λιγότερο οικολογικό απ’ ό,τι τα άλλα στρώματα.
-Στο κρύο είναι πιο σφικτό/σκληρό, ενώ είναι πιο ευαίσθητο στη ζέστη.
-Στα αρχικά στάδια της κατασκευής τους, μερικοί αφροί μνήμης εκπέμπουν μια ευδιάκριτη χημική μυρωδιά που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν πολύ δυσάρεστη. Αυτή η μυρωδιά μειώνεται με τον αερισμό, αλλά μερικοί άνθρωποι παραμένουν ευαίσθητοι σε αυτό.

LATEX

Πολλοί όροι και σλόγκαν χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα στρώματα latex στη σημερινή αγορά. Δεν είναι τόσο εύκολο στον καταναλωτή να βγάλει ακριβή συμπέρασμα, εξαιτίας της σύγχυσης που προκαλείται από όσους ασχολούνται με το υλικό αυτό, μπερδεύοντας τους όρους. Με απλούς όρους μπορούμε να πούμε ότι το latex είναι ένα υγρό, το οποίο συλλέγεται από τους κορμούς των δένδρων καουτσούκ. Συνήθως αυτό αναμειγνύεται με συνθετικό λατέξ, μετατρέπεται σε αφρώδες ελαστικό και με συγκεκριμένες διαδικασίες παράγεται το καλύτερο πολυμερές υλικό. Αν και μπορείτε να βρείτε 100% φυσικό latex (για το «european» standard ακόμη και ένα 80% είναι αποδεχτό σαν φυσικό), τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι συνθετικά  και περιέχουν από 10 μέχρι 20% φυσικό.

Πλεονεκτήματα

-Το latex είναι ένα προϊόν, το οποίο αναπνέει και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό.
-Ανακτά το αρχικό του σχήμα πολύ εύκολα.
-Δεν χάνει εύκολα το ύψος του.

Μειονεκτήματα

-Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτά στρώματα έχουν μάλλον σκληρή αίσθηση.
-Οι φθηνότερες παραλλαγές μπορεί να αναπτύξουν εξογκώματα και αποτυπώματα από το σώμα ή ακόμη και να φθαρούν πολύ γρήγορα.

Ιδανικό για

-Άτομα με αλλεργίες και άσθμα λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων.
-Για άτομα που προτιμούν στρώμα χωρίς ελατήρια είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία στο site μας και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ιστοσελίδα μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» συμφωνείτε με τη χρήση της πολιτικής μας.