Προβλήματα ύπνου

Ένα ακατάλληλο στρώμα ύπνου μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζετε στην σπονδυλική σας στήλη ή στον αυχένα. Το ιδανικό στρώμα ύπνου πρέπει να συγκρατεί σε σωστή θέση το σώμα αλλά και το κεφάλι σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ένα στρώμα με ανατομικές και ορθοπεδικές ιδιότητες, σε συνδυασμό με άριστα υλικά, προσφέρει έναν ξεκούραστο και άνετο ύπνο αγκαλιάζοντας ομοιόμορφα όλο το σώμα. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για να ανακουφιστείτε από χρόνια προβλήματα και στην μέση σας αλλά και στον αυχένα σας.

“Ο ΥΠΝΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ.”

Επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 50.000 ανθρώπους, ηλικίας 20 έως 89 ετών, επί τουλάχιστον 11 χρόνια.

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν και συνήθως κοιμούνται λίγες ώρες, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιολογικό κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη νορβηγική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, μελέτησε στοιχεία για πάνω από 50.000 ανθρώπους, ηλικίας 20 έως 89 ετών, επί τουλάχιστον 11 χρόνια.

Τα συμπτώματα αϋπνίας είναι κυρίως τρία και μερικές φορές συνυπάρχουν, ενώ άλλες όχι: 

  1. Δυσκολία να αποκοιμηθεί κανείς.
  2. Δυσκολία να μείνει κοιμισμένος για πολλές ώρες.
  3. Έλλειψη αίσθησης ξεκούρασης το πρωί που ξυπνά.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι για τους ανθρώπους που κάνουν άσχημο ύπνο σχεδόν κάθε βράδυ και έχουν ταυτόχρονα και τα τρία ανωτέρω συμπτώματα αϋπνίας, είναι τρεις φορές πιθανότερο (αύξηση κινδύνου 353%) – σε σχέση με όσους κοιμούνται κανονικά – η καρδιά τους να αρχίσει να μην λειτουργεί κανονικά, επειδή οι καρδιακοί μύες γίνονται είτε πολύ ασθενείς, είτε άκαμπτοι, με συνέπεια να δυσκολεύονται να αντλήσουν σωστά το αίμα.

Όσοι έχουν αυτό το πρόβλημα, νιώθουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή και εξάντληση.

Πάντως, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι όντως ο κακός ύπνος είναι η αιτία για το καρδιολογικό πρόβλημα και ότι αυτό  είναι πιο πολύπλοκο. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση αϋπνίας – καρδιακής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι υπαρκτή άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, που επίσης δυσκολεύουν τον καλό ύπνο.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν είναι ακόμα σαφές για ποιόν ακριβώς λόγο η αϋπνία επιβαρύνει την καρδιά. «Δεν ξέρουμε αν η αϋπνία πραγματικά προκαλεί την καρδιοπάθεια. Όμως αν όντως αυτό συμβαίνει, είναι καλό, με την έννοια ότι η αϋπνία είναι δυνητικά θεραπεύσιμη», δήλωσε ο Λάουγκσαντ.

Μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής (πιο υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, απώλεια βάρους, σταμάτημα του καπνίσματος κ.α.) μπορούν ταυτόχρονα να ωφελήσουν την καρδιά και να βελτιώσουν τον ύπνο.

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία στο site μας και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ιστοσελίδα μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» συμφωνείτε με τη χρήση της πολιτικής μας.